Ik denk dat ergens in de jaren 90 in het tijdschrift ‘de Hoefslag’, waar ik toen lid van was, een serie over TTEAM verscheen. Ook kon je toen via ‘de Hoefslag’ 2 boeken over deze methode bestellen: de Persoonlijkheid van uw paard – begrijpen en beïnvloeden met de TTouch-methode, en, voor kinderen Paardrijden met Linda Tellington-Jones.
Ik heb de boeken besteld, gelezen, aan de kant gelegd, weer gelezen en weer aan de kant gelegd…
Maar het zaadje was geplant.
Het zaadje van op een andere manier – met meer respect – met paarden omgaan kon gaan groeien.
Voor een ‘paardenmens’ was dit toch meer iets voor ‘mensen met paarden’, en dus een grote stap die tijd nodig had.
Maar eindelijk, na jaren, waarin ik sommige TTouches en grondwerk wel al gebruikte, heb ik bij Angèle van Tilburg een workshop TTouch voor paarden gevolgd. Daarna was ik zo enthousiast dat ik meer wilde leren. En zo ben ik gestart met de opleiding TTouch-paard. Sinds mei 2016 ben ik officieel Tellington TTouch® Equine Coach, dwz dat ik 1 op 1 sessies met paarden mag doen.

Al de dingen die je leert in de opleiding worden natuurlijk uitgebreid geoefend en toegepast bij de eigen paarden.
Bij andere paarden heb ik al hele mooie dingen bereikt door TTouch toe te passen tijdens een revalidatietraject.
Verder heb ik het al vaak als heel fijn ervaren dat je ‘iets kunt doen’ naast de dierenarts bellen en wachten, voor een paard tijdens een koliekaanval.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind van de TTouch methode is, dat het geen starre methode is, maar flexibel en open voor verandering zolang het maar met respect voor het dier is.
Dus ik blijf leren. Op termijn hoop ik me Equine Practitioner 1 te mogen noemen , en de opleiding TTouch voor gezelschapsdieren lonkt. Dus wie weet

Ik vind de opleiding een absolute aanrader. Alleen al het feit, dat je voor eens en voor altijd op een andere manier naar dieren gaat kijken. Dit is misschien wel het mooiste wat het je brengt.

Mieny Verheijden-Senssen

Mianta's Gift

Tellington TTouch…. daar geloof ik niet in!

Tijdens mijn opleiding tot gedragstherapeut bij Dogvision kreeg ik een korte beschrijving van diverse alternatieve therapieën voor honden met gedragsproblemen. Omdat bij deze opleiding vrijwel alleen alle wetenschappelijk aangetoonde methoden worden geïntegreerd in de behandelplannen, werd er slechts summier aandacht aan besteed. Ik heb er toen wat over opgezocht op internet, maar snapte er nog niet veel van. En omdat het me ergert als iets zweverig overkomt, maar ook uitdaagt als ik iets niet kan bevatten, werd mijn interesse gewekt. Ondertussen had de hond van mijn ouders (wetenschappelijk) onverklaarbare baat bij het dragen van een Thundershirt tijdens onweer en vuurwerk. Zodra dat aanging leek het of ze volledig gedrogeerd was en probeerde ze zich niet meer te verstoppen achter de wc pot. Hoe kan zoiets als het dragen van een tricot jasje zoveel invloed op gedrag hebben?
Over wat TTouch eigenlijk is, de verschillen tussen massage en TTouch en de resultaten van TTouch, voerde ik een uitvoerig telefoongesprek met Sylvia Haveman. Ik werd nog meer geprikkeld toen ze zei dat veel collega fysiotherapeuten zich daarna nog in TTouch laten onderrichten. Hoe zweverig kan het dan zijn, vroeg ik me af.
De eerste weekcursus voor TTouch coach/practitioner ben ik expres onvoorbereid ingegaan. Ik had geen boeken aangeschaft en verder niets gelezen, ik wilde eerst zien en dan pas geloven. Deze wat rebelse houding vond iedereen overigens prima. De eerste dag had ik het idee dat ik in een soort abracadabra land terecht was gekomen, wél met heel leuke cursisten en cursusleiders. Na dag 3 zei ik thuis: “het blijft vreemd, maar er zit wel iets in. Ik zie echt bijzondere dingen gebeuren”. Na dag 5 was ik verkocht vanwege de veranderingen die ik zag gebeuren, en nu, enkele jaren later ben een afgestudeerd gedragstherapeut én enthousiast Tellington TTouch Practitioner met een extra grote gereedschapskoffer. Het geeft me enorm veel voldoening om honden op heel veel manieren te kunnen helpen. Sterker nog, ik vind eigenlijk dat het een geïntegreerd onderdeel van de opleiding gedragstherapie voor honden zou moeten zijn. De insteek is zó anders, de oplossingen zijn misschien niet/moeilijk wetenschappelijk te meten, maar zijn in mijn praktijk ook al niet meer te tellen, en vormen een integraal onderdeel van de therapie mogelijkheden die ik aan klanten aanbied. Bovendien heeft de opleiding tot TTouch Practitioner mij ervan overtuigd dat:

  • naast boeken lezen, wetenschappelijke onderzoeken bestuderen en rapporten schrijven, de ‘hands on’ benadering behalve je kennis vergroot ook in het geval van TTouch tot onverklaarbare resultaten kan leiden
  • de relatie tussen baas en hond door TTouch training zóveel aan inzicht en begrip en hierdoor aan diepte wint
  • TTouch enorm aan oplossingen bijdraagt voor probleemgedrag, zelfs aan gedrag dat met ‘gewone therapieën niet of nauwelijks verholpen kan worden. Denk hierbij aan overmatig energieke honden, honden met angstproblemen, of iets “simpels” als misselijk worden tijdens het auto rijden. Maar ook met balans- en bewegingsproblemen.
  • Vooroordelen je remmen in plaats van verder brengen!!!
Karen Hartog

Gedragstherapeut voor Honden, Tellington TTouch® Practitioner, Hondgenoten

Mijn collega dierenfysiotherapeut Sylvia Haveman, attendeerde mij op deze cursus/opleiding. Ik wist eigenlijk niets over TTouch en ben er toen wat over gaan lezen. Zij nodigde mij uit om in april 2013 deel te nemen  aan een 3-daagse in Meppel  (Broekhuizen), de instructrice was Lily Merklin.

Om eerlijk te zijn deed ik vooral mee voor mezelf en voor mijn paard Djurre. Niet zozeer om er mijn beroep van te maken  of dat ik het wel eens zou kunnen toepassen in mijn werk (fysiotherapie en osteopathie voor dieren). Ik vind het belangrijk om op een goede manier met mijn paard bezig te zijn. En ik hoef niet perse op mijn paard te zitten om leuk met hem bezig te kunnen zijn. Het werken vanaf de grond trekt mij ook erg aan en werken op basis van vertrouwen is in mijn ogen een must. Het gebruik van bodywraps en touches wilde ik ook graag leren.

Wanneer je net begint is het allemaal best even lastig volgen. Mensen met een verschillende hoeveelheid aan ervaring nemen deel aan de cursus. Mijn eerste 3-daagse was dus ook even aftasten en ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik ervan vond. Maar…, het had mijn nieuwschierigheid geprikkeld en hetzelfde jaar ben ik weer naar een  3-daagse gegaan, dit keer met mijn paard Djurre.

Vele mede-cursisten weten nog wel hoe ik daar binnen kwam. Djurre vindt een vreemde omgeving nogal spannend en dat vind ik dan weer spannend.. Een aantal mannelijke mede-cursisten en ik (3 man minstens) ‘hingen’ aan Djurre en hij was nauwelijks te houden, laat staan te sturen.

Het is ongelooflijk wat er dan in een aantal dagen verandert. Ik leerde manieren van leiden, zonder naar achter te trekken bijvoorbeeld. We leerden leiden met twee man, aan weerszijden iemand, dit gaf Djurre steun en vertrouwen. We gaven hem oefeningen, grondwerk, hij leerde ook bedachtzamer te zijn. En natuurlijk werd hij geholpen met wraps. Dit maakte bij Djurre zo’n verschil! Hij kon beter ontspannen, zijn hoofd laten zakken, nadenken… Ik denk dat hier de verslaving bij mezelf al wel begonnen is… Hoe mooi om te zien bij je eigen paard en bij andere paarden: de transformatie van gespannen houding, vluchtgedrag, niet goed kunnen bewegen naar vertrouwen, ontspanning en vloeiend bewegen tijdens de oefeningen.

De TTouches die ik leerde gaven inzicht in waar spanning zat bij mijn paard. En het meer bewust aanraken van mijn paard (of een ander paard) heb ik geleerd. En goed letten op de signalen welke het dier afgeeft. En een hele belangrijke voor mij was: ‘Enough is enough’, wanneer je dat leert herkennen, zo fijn voor jezelf en nog meer voor je paard (hond, ….).

Persoonlijk heb ik wel een enorm hoogtepunt met Djurre bereikt tijdens één van de cursussen. Met rijden ben ik niet de grootste held en ‘loslaten’ is wel een lastig iets voor mij. Onder begeleiding van instructeur Tina Constance heb ik tijdens een sessie hoofdstelloos mogen rijden! Op de neckrope! Van een paard dat nauwelijks te houden was naar rijden in volledige ontspanning (Djurre in ieder geval) zonder hoofdstel. Ik stuiter er nog van na! Zo’n geweldige ervaring was dat. En alles mooi opgebouwd, zodat het echt in vertrouwen gaat.

De combinatie van TTouches, grondwerk en bodywraps geeft zulke mooie effecten bij het dier (en bij de mens, je ervaart het ook zelf in de cursussen). Eigenlijk sta ik iedere keer nog weer versteld. Mijn hond is erg bang voor onweer en vuurwerk. Zij kreeg aanvankelijk ook de bodywrap om tijdens deze dreigende momenten. Dit gaf zo’n overweldigend effect, dat ik nu voor haar het thundershirt heb aangeschaft. Wanneer er donder of geweld dreigt krijgt ze het shirt aan, 100% verschil.

Er is één nadeel aan TTouch, het werkt nogal verslavend! Ik ben nu een 9-tal cursussen verder en ik vind het eigenlijk nog steeds leuker en interessanter worden. Ik laat trouw mijn boekje aftekenen, ik zou voor coach of practitioner kunnen gaan en er beroepsmatig iets mee kunnen doen. Maar voor mezelf, privé, is het al zo’n verrijking. En als fysiotherapeut en osteopaat pas ik natuurlijk onderdelen uit de TTouch toe.

Sinds kort woont er een veulen bij ons en ook daarbij zijn de leidtechnieken mooi toepasbaar. En ze wordt al lekker geTTouched en dat vindt ze heerlijk. Hoe fijn is het dat je met je paard (of hond of…) kunt werken/omgaan op basis van vertrouwen. Ik kan je zeggen, dat is geweldig! Vroeger reed ik met sporen, zweep en hulpteugels. Nu kan ik Djurre (grote friese ruin van 1.72m) sturen op een pinkje. Less is more, het werkt echt zo. En Djurre is nu kind aan huis op de half-jaarlijkse cursus in Meppel en hij  loopt rond met iedereen en is  een super goeie leraar geworden.

Een cursus TTouch is echt een feestje en met hetgeen je leert kun je zoveel betekenen voor je dier en dus voor jezelf. Ik zou een epistel erover  kunnen schrijven, maar kom het vooral zelf ervaren!

Dorthe Hansems

Dorthe Hansems

dierenfysiotherapeut, osteopaat voor dieren